New York az a hely, ahol az algoritmus elvérzik. A város kérlelhetetlen magabiztossággal hisz abban, hogy a világ közepe. Megismételhetetlen – ahogy temperamentumos lakói is, ezek a civakodó, de kitartó figurák, akiknek legnagyobb titka talán az, hogy valójában kedvesek vagyunk (még ha nem is feltétlenül bájosak). A metrón odadobjuk a kártyánkat a tétovázó idegennek, miközben továbbmegyünk, és vad ambícióinkkal, mindennapi küzdelmeinkkel olyan túlfeszített, zsizsegő helyet teremtünk, amely a világ legizgalmasabb városa marad – élni és enni egyaránt.

Az idei kedvenc új éttermeink tökéletesen hozzák New York szellemét. Másoké lehet a határtalanság és a palotaszerű unalom. Ezek a helyek – mind az elmúlt másfél évben nyíltak, és ábécérendben soroljuk őket – a szűk, sőt zsúfolt terekből is tágas érzetet varázsolnak. Séfjeik, akárcsak vendégeik, az egész országból és a világ minden tájáról érkeztek. Azért jöttek ide, hogy nekünk főzzenek.

Mekkora szerencse ez.


Bánh Anh Em

Már egy órával nyitás előtt kígyózik a sor az utcán. Nem véletlenül: ez a foglalás nélküli hely a város egyik legjobb vietnami konyháját viszi. A séf, Nhu Ton, az ország teljes gasztronómiai örökségét átöleli, tiszteletben tartva a regionális hagyományokat. „Bármit főzök itt, nagyon fontos számomra, hogy pontosan értsem, honnan ered” – mondta nekem. Legyen szó akár bún chả-ról, amelyet egy híd alatt árulnak Hanoiban, akár a Közép-Felföld különlegességéről, a lágy, ragacsos rizslisztes palacsinták egymásra rétegzett halmazáról, a bánh uớt chồng-ról. A csípős szószokat házon belül fermentálják, a bánh mì ropogós aranycipói pedig egész nap frissen kerülnek ki a sütőből. A hely zajos, a káosz határán mozog – és teljesen él.

99 Third Avenue (East 13th Street), East Village; 833-674-5878; banhanhem.com


Cafe Mado

A fényben úszó Prospect Heights-i térben Nico Russell séf sikeresen ültette át intellektuális, hiperszezonalitásra épülő konyháját – amelyet korábban az Oxalis kóstolómenüjén mutatott – egy hétköznapibb, egész napos étlappá, amely valóban rezonál a környékbeliekkel. A helyiséget most családok töltik meg, kicsikkel, akik Cézár-salátát és fűszerekkel pöttyözött vékony hasábkrumplit majszolnak, miközben párok házi készítésű koktélok és alkoholmentes, piacihangulatú italok mellett időznek. A kalandvágyóbb vendégek is megtalálják Mr. Russell kifinomult, mégis szokatlan szemléletét a gombával és csontvelővel készült farfalléban, vagy a gondosan komponált, múló szépségű zöldségételekben – mind olyan fogás, amely egy egyszerű szerdai vacsorát is különleges estté emel.

791 Washington Avenue (St. Johns Place), Prospect Heights, Brooklyn; 347-627-8298; cafemadonyc.com